Projekt rodinného domu

SP, prodom 16.08.2018 Posledná aktualizícia: 16.08.2018 7 minút 27 sekúnd

Konečne vlastníme pozemok. Nastáva dôležitá etapa, ked´ máme preniesť naše predstavy a požiadavky do podoby funkčného projektu rodinného domu.

Rodinný dom - dispozícia

V prvom rade sa musíme zamyslieť nad dispozíciou rodinného domu, ktorá musí odrážať priestorové a prevádzkové nároky rodiny a zároveň si musíme uvedomiť svoju finančnú situáciu.

Vytvoríme si lokalitný program, čo všetko chceme v dome mať. Výhodou pri takomto rozhodovaní je katalógový projekt rodinných domov. Tu vidíme na prvý pohľad funkčnosť, tvar a cenu nášho budúceho rodinného domu.

 

aktuálny katalóg

Dispozícia rodinného domu v zásade delí  na obytnú a úžitkovú plochu.

Obytnú plochu tvorí denná a nočná časť. K dennej časti patrí hala, kuchyňa, obývacia miestnosť, jedálenská časť. Tieto priestory by mali tvoriť jeden spoločný priestor. V nočnej časti sú spálne rodičov, detí, kúpeľňa, alebo ich môže byť viac, šatníky, pracovne a ďalšie miestnosti.

Ideálne rozloženie miestností je vtedy, keď prípadná návšteva nemá žiadny dôvod vstupovať do súkromnej časti domu. Komunikačné trasy dennej a nočnej časti  by sa nemali križovať, ako napríklad v projekte rodinného domu Bungalow 41.

bungalow 41

Vstup do rodinného domu by mal byť riešený cez zádverie, ktoré chráni ostatné časti domu pred únikom tepla. Za zádverím by mal byť vyčlenený priestor na prezúvanie a vyzliekanie. Mal by tu byť samostatný šatník aj pre prípadnú návštevu a samostatné WC, aby sme napríklad pri práci, alebo posedení na záhrade, nemuseli chodiť cez celý dom.

 

K technickému zázemiu rodinného domu patrí kotolňa, prípadne aj s práčovňou, skladovacie priestory, garáždvojgaráž, dielňa poprípade iné priestory.

Pri rodinnom dome môže byť umiestnený bazén, so svojim zázemím priamo v dome, oko je samostatné WC, sprcha so šatňou, ako napr. Bungalov 205. Bazén by mal byť orientovaný pri reprezentačnej časti domu. K vybaveniu taktiež patrí prístrešok pre automobil, prípadne altánok.

Orientácia rodinného domu na svetové strany sa riadi zásadou, že nočná časť domu by mala byť orientovaná na východ, aby do spálne ráno svietilo slnko. V letnom období nebude spálňa rozohriata slnkom.

Denná časť by mala byť orientovaná na západ, pretože v popoludňajších a večerných hodinách sa tieto priestory najviac využívajú. Priestory orientované na južnú stranu, by mali mať možnosť zatienenia proti slnečným lúčom. Terasu je najideálnejšie orientovať na juhozápadnú stranu rodinného domu. Orientáciu terasy treba prispôsobiť tak, ak je to možné, aby smerovala do záhrady, poprípade bol z nej pekný výhľad, napríklad na mesto, alebo na hory.

 

Dispozícia rodinného domu by mala využívať všetky možnosti a výhody, ktoré bývanie v dome poskytuje. Jedná sa hlavne o súkromie a priamy vzťah obytnej časti s terasou a záhradou. Toto spojenie by malo byť nenásilné, mali by sme mať dobrý pocit pri pohľade z obývacej izby.

Členenie rodinného domu môže  byť aj vertikálne, denná časť domu na prízemí, nočná na poschodí, ako napríklad Cuber 7. Najideálnejšie je, keď je rodinný dom prízemný, bezbariérový ako Bungalow 117.

Schodisko v dome je nepríjemné prekážka, ktorú si uvedomíme pri malých deťoch, alebo v staršom veku.

Priestory v  rodinnom dome môžeme využívať aj na ďalšie funkcie, napríklad na podnikanie. V tom prípade treba oddeliť podnikateľskú zónu od obytnej.

 

Katalógový projekt rodinného domu, alebo individuálny?

Výstavba rodinného domu začína v našich predstavách. Keď chceme zabezpečiť predstavy a požiadavky, rešpektovať technické, ekologické a sociálne podmienky danej lokality, aby sme sa v budúcom rodinnom dome cítili spokojne, bezpečne a aby sa náš dom stal prirodzenou súčasťou svojho okolia, musíme toto všetko dostať do projektu rodinného domu. Musíme dbať na zreteľ aj dochádzkové vzdialenosti na pracovisko, do jaslí, škôlky, školy, k lekárovi a na občiansku vybavenosť.

Z tohto dôvodu si musíme vybrať jedno riešenie, ktoré bude spĺňať všetky atribúty, alebo aspoň väčšinu z nich. Riešenie nášho bývania by malo byť čo najjednoduchšie, musíme brať do úvahy terajší stav rodiny a uvažovať, čo bude za pár rokov.

V tejto etape zisťujeme, že bez projektu nezistíme rozpočet na realizáciu rodinného domu. Táto investícia je celoživotná, preto sa treba poradiť s odborníkmi. Naša firma takéto poradenstvo poskytuje, radi vám poradíme pri výbere projektu rodinného domu a splníme vám vaše požiadovky.

 

Správne umiestnenie rodinného domu na pozemok je predpokladom nielen pre jeho začlenenie do okolitého prostredia, ale aj jeho efektívne využitie. Vzhľadom na dostupnosť, je najvhodnejšie umiestniť dom čo najbližšie k ulici, no musíme dbať na zreteľ, že na pozemku musia byť vytvorené parkovacie miesta. Každý stavebný úrad vám tento počet parkovacích miest určí. Ak je ulica hlučná, najoptimálnejšie je rodinný dom posunúť dovnútra pozemku. Ak je daná stavebná čiara územným plánom, túto skutočnosť treba dodržať.

 

Najväčšiu pomoc pri riešení otázky, kde bude stáť náš rodinný dom, ako bude vyzerať a koľko stáť nájdete na našej stránke www.prodom.sk

Tu nájdete pôdorysy, ich zrkadlové, obrazy, farebné riešenia fasády a samozrejme aj cenu rodinného domu. K tejto cene si musíte prirátať cenu prípojok inžinierskych sietí, oplotenie a záhradných úprav vrátane terás a spevnených plôch.

Výber projektu domu si treba starostlivo zvážiť. Naše projekty sú situované do ideálneho prostredia, ale projekt rodinného domu, prípadne garáž, alebo prístrešok pre auto je možné upraviť podľa vašich predstáv  na konkrétny pozemok. K tomu je potrabné od geodeta výškopisné a polohoposné zameranie pozemku. Zmeny v projekte sa vykonávajú dosť často. Zmeny stačí previesť v časti “architektúra”, niekedy, keď je to potrebné aj v časti “statika”. Podľa obtiažnosti sú spoplatnené, alebo dostanete bezplatný súhlas na zmeny spolu s katalógovým projektom a zmeny prevedie dodávateľ stavby počas výstavby, alebo ich prevedie iný projektant, na základe nášho súhlasu, ktorý dostanete spolu s projektom. Ostatné profesie nie je treba  prerábať, pretože každý stavebník si poväčšine dáva robiť návrh kuchyne, kúpelne, WC, interiéru dodávateľom s tým, že ich návrhy na vnútorné inštalácie má vopred pripravené, skôr ako sa robia hlavné rozvody inžinierskych sietí.

 

V našej spoločnosti vám samozrejme vypracujeme aj individuálny projekt rodinného domu, vyprojektujeme  vám ho na mieru. Máme s tým bohaté skúsenosti. Počas prípravnej štúdie vám vieme povedať približné rozpočtové náklady na stavbu. Máme totiž skúsenosti, že investor si dal draho vypracovať individuálny projekt v projektovej kancelárii, no konečná cena realizácie ho tak prekvapila, že si objednal radšej katalógový projekt rodinného domu so zmenami za rozumnejšiu realizačnú cenu.

 

Čo obsahuje dobrý projekt rodinného domu:

Projekt, ktorý si vyberiete z našej stránky vás musí v prvom rade osloviť. V projekte, zatiaľ len na papieri, sa musíte cítiť ako doma. Musíte si predstaviť, že tu budete tráviť zbytok vášho života so svojou rodinou. Predstaviť si miesto, kde budete vykonávať svoje záľuby, stretávať sa so svojimi priateľmi, rodinou, kde budete mať orientované jednotlivé miestnost. Každý člen domácnosti by mal mať svoje súkromie. Priestor, ktorý sa bude využívať spoločne by mal vyhovovať všetkým členom rodiny. V dispozičnom riešení musia byť premietnuté všetky koníčky členov domácnosti. Dom by sa mal zvnútra páčiť nám, zvon by mal ladiť s okolím a nevyčnievať nad okolitými stavbami.

 




 

Zaujímavé čítanie

Projekty domov

projekt bungalovu s veľkou obytnou časťou a garážou

projekt bungalovu s veľkou obytnou časťou a garážou

BUNGALOW 117 je dom strednej veľkostnej kategórie • je vhodný do rovinatého resp. mierne svahovitého terénu • svojimi vnútornými priestormi uspokojí nároky na bývanie 3-4 člennej rodiny • s gará...

patrí medzi obľúbené projekty rodinných domov pre menšie rodiny

patrí medzi obľúbené projekty rodinných domov pre menšie rodiny

BUNGALOW 7 je 3-izbový katalógový dom • s valbovou strechou • strednej veľkostnej kategórie • dom je vhodný do nízkej okolitej zástavby a do rovinatého resp. mierne svahovité...

klasický poschodový rodinný dom s bočným schodiskom

klasický poschodový rodinný dom s bočným schodiskom

PREMIER 67 je dom menšej veľkostnej kategórie • odporúčame ho do dvojpodlažnej okolitej zástavby • je vhodný do rovinatého resp. mierne svahovitého terénu • svojimi vnútornými priestormi us...

projekt pre pekný rodinný dom s krytou terasou a prístreškom pre dve autá

projekt pre pekný rodinný dom s krytou terasou a prístreškom pre dve autá

BUNGALOW 27 je 4-izbový rodinný  dom • s krbom • s  prekrytým stáním pre 2 autá • s valbovou strechou • s krytou  terasou • strednej veľkostnej kateg...

varianta projektu KLASSIK 125 s garážou

varianta projektu KLASSIK 125 s garážou

KLASSIK 125 BRNO je dom stredne veľkej kategórie • vhodný do dvojpodlažnej okolitej zástavby • tento dom má obytné podkrovie a pristavenú garáž • dispozičným riešením je vhodne rozdelená denná a...

projekt domu je vhodný na úzky pozemok. Ide o poschodový rodinný dom s prekrytou terasou

projekt domu je vhodný na úzky pozemok. Ide o poschodový rodinný dom s prekrytou terasou

 ARKADA 14 je moderný 4-izbový murovaný poschodový rodinný dom • s pultovou strechou • vhodný na úzky pozemok • strednej veľkostnej kategórie • svojimi vnútornými priest...

projekt pre dom na úzky pozemok

projekt pre dom na úzky pozemok

BUNGALOW 165 je dom strednej veľkostnej kategórie • svojimi vnútornými priestormi uspokojí nároky na bývanie 4-5 člennej rodiny • vhodný do nízkej zástavby • možnosť využitia časti podkrovia na ...

projekt pre veľký moderný rodinný dom

projekt pre veľký moderný rodinný dom

TREND 288 je dom väčšej veľkostnej kategórie • vhodný do dvojpodlažnej okolitej zástavby • svojimi vnútornými priestormi uspokojí nároky na bývanie 6-7 člennej rodiny • je vhodný do rovinat...

projekt poschodového domu na úzky pozemok so sedlovou strechou

projekt poschodového domu na úzky pozemok so sedlovou strechou

TREND 268 je dom strednej veľkostnej kategórie • vhodný do dvojpodlažnej okolitej zástavby • svojimi vnútornými priestormi uspokojí nároky na bývanie 4-5 člennej rodiny • denná časť domu, n...

0

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies