Najlepšie nápady na kuchynské podlahy

PK, Prodom 14.10.2019 Posledná aktualizícia: 14.10.2019 9 minút 4 sekundy

K dispozícii je toľko možností podlahových krytín, že je ťažké nájsť tú správnu. Pri rozhodovaní by ste mali zvážiť dva faktory: funkciu a trvácnosť. 

Bez ohľadu na materiál, by sa vaša kuchyňa mala ľahko udržiavať a mala by čo najdlhšie vyzerať ako nová. 

Dnešný trh nám našťastie ponúka veľké množstvo podláh z rôznych materiálov a v rôznych prevedeniach. 

Kuchyňa je často jednou z najobľúbenejších miestností v celom dome. Z tohto dôvodu by mala byť podlaha kvalitná, aby vydržala čo najdlhšie a zároveň kvôli veľkému množstvu škvŕn - či už je to víno, omáčka, olej alebo akákoľvek iná tekutina či jedlo, ktoré majú sklon k škvrnám - by sa mala kuchynská podlaha ľahko čistiť a udržiavať.

Medzi najodolnejšie materiály na podlahy patria:

  • Betón
  • Drevo
  • Kameň
  • Dlažba
  • Vinyl
  • Laminát

Okrem času si varenie zvyčajne vyžaduje dlhé obdobia státia a chôdze z jednej strany kuchyne na druhú a naspäť. Preto má častokrát výhodu podlaha s určitým typom tlmenia, ktorá šetrí aj náš chrbát a kĺby. 

Medzi najviac ergonomické materiály na podlahy patria:

  • Bambus
  • Koberec
  • Korok
  • Guma
  • Vinyl
  • Drevo
  • Laminát

Zhrňme si teda postupne všetky typy podláh a sami sa rozhodnite, aká je pre Vašu kuchyňu tá pravá.

Bambusové kuchynské podlahy

Bambusové kuchynské podlahy

Ak máte radi výrobky šetrné k životnému prostrediu, bambus je vynikajúcou voľbou. Bambus rastie veľmi rýchlo, vďaka čomu je udržateľným zdrojom. Okrem toho, že je bambus ekologický, je jedným z najsilnejších prírodných materiálov na trhu, takže vydrží aj nadmerné používanie. Kvalita bambusovej podlahy sa odráža v dĺžke záruky, ktorú vám je ochotný predajca poskytnúť.

Výhody: Podlaha je odolná, krásne zrnitá, ekologická a často je k nej poskytovaná dlhá záruka od výrobcu.

Nevýhody: Niektoré bambusové podlahy sa ľahko deformujú. Preto je dôležité pri nákupe dbať na kvalitu výrobku.Pod niektoré bambusové podlahy nie je vhodné položiť podlahové kúrenie.

Podlahy s kobercom

Podlahy s kobercom

Keďže koberce sa často ťažšie udržiavajú a čistia, pretože absorbujú škvrny a fľaky, nie sú veľmi populárne v kuchyni. Avšak najnovšie kobercové dlaždice sú moderným riešením kuchynskej podlahy. 

Navrhnuté a testované sú pre oblasti s vysokou premávkou, vyrobené z odolných, ľahko čistiteľných materiálov a položiť ich dokáže každý sám. 

Najlepšie na tom je, že kobercové dlaždice môžu byť odstránené kvôli čisteniu alebo výmene. Nezabudnite si kúpiť pár kúskov navyše a uchovať ich pre budúcu výmenu. 

Pre moderný vzhľad používajte kobercové dlaždice selektívne v určitých odtieňoch vašej kuchyne, ako je znázornené na obrázku vyššie.

Výhody: Podlaha je odolná, s modernými farbami a textúrami. Je mäkká a recyklovateľná..

Nevýhody: Vyžaduje časté čistenie a vysávanie.

Betónové kuchynské podlahy

Betónové kuchynské podlahy

Betón má moderný vzhľad a tón, ktorý sa ťažko napodobňuje. Vyzerá nielen skvele, ale vďaka svojej trvanlivosti nájde využitie aj v najrušnejších kuchyniach. 

Existujú rôzne povrchové úpravy, ktorými si môžete prispôsobiť jeho vzhľad vašim požiadavkám. S čerstvo vyliatym betónom sa dá jednoducho pracovať. Betón sa môže zafarbiť, vyleštiť, voskovať, či naň použiť akúkoľvek šablónu. 

Ak máte radi betónové podlahy, ale túžite po teplej podlahe, zvážte pridanie sálavého podlahového vykurovania pod betón, aby sa zohrial studený povrch materiálu.

Výhody: Podlaha je odolná, univerzálna, odolná voči vlhkosti a má moderný vzhľad.

Nevýhody: Povrch je tvrdý, v prípade že potrebujete na ňom dlhšiu dobu stáť. Podlaha je chladná, je potrebné ju utesniť a môže sa zafarbiť.

Korkové kuchynské podlahy

Korkové kuchynské podlahy

Korok ponúka jedinečnú štruktúru a mäkký pocit pod nohami. Je prírodný izolátor a môže pomôcť so zmenami teploty a hlukom. Je tiež prirodzeným antibakteriálnym činidlom, pretože voskovitá látka v korku odpudzuje hmyz a škodcov. 

Korkové štvorce sú vynikajúcim riešením pre domácich majstrov, ktoré sa ľahko inštalujú. Vyberte si kvalitný korok, ktorý je možné pravidelne brúsiť a opravovať. Uistite sa, že korok má odolný povrch, ktorý odpudzuje vodu a vlhkosť. 

Ak sa rozhodnete inštalovať korkové štvorce, kúpte si niekoľko náhradných kusov, ktoré by mohli slúžiť ako náhradné diely v prípade poškodenia dlažby.

Výhody: Antibakteriálne prostredie priateľské k životnému prostrediu, je mäkka, pohodlná, a má atraktívne textúry.

Nevýhody: Môže sa ľahko deformovať alebo poškriabať. Na povrchu sa môžu vytvárať nedokonalosti.

Laminátové kuchynské podlahy

Laminátové kuchynské podlahy

Laminátové podlahy sú cenovo dostupné a dostatočne odolné pre použitie v kuchyni. Vrchná vrstva je voči opotrebeniu najodolnejšia. 

Ak pod podlahu pridáte izolačnú podložku, ide o mäkké, ergonomické riešenie podlahy. Laminátové podlahy, ktoré sa ľahko pokladajú a sú dostupné v rôznych štýloch, sú jednoduchým moderným riešením pre kuchynské podlahy. 

Vyberte si podlahy s čo najdlhšou zárukou. Mnohé majú záruku až 25 rokov.

Výhody: Podlaha je odolná, cenovo dostupná a na trhu je k dispozícii v široká škála tvarov a frieb. Pokládka a odstránenie je pomerne jednoduché.

Nevýhody: Nie je tak cenená ako skutočná drevená podlaha, môže byť klzká, hlučná a nedá sa opraviť.

Gumené kuchynské podlahy

Gumené kuchynské podlahy

Guma má podobné vlastnosti ako korok, dodáva sa však vo väčšej škále farieb a textúr. Vďaka vlastnostiam s vysokou priľnavosťou sa dá ľahko nainštalovať a nevyžaduje lepidlo. 

Vďaka tomu často slúži aj ako dočasná úprava podlahy. Je pohodlná pod nohami, odolná a má nekĺzavý povrch, takže je ideálna pre rušné kuchyne. Je k dispozícii vo fólii alebo v obkladačkách, takže je ľahké ju prispôsobiť priestoru a požiadavkám. 

Vyberte si bohatšie a tmavšie farby, ktoré lepšie skryjú škvrny od oleja. Pre kuchynskú podlahu šetrnú k životnému prostrediu si zvoľte recyklovanú gumovú podlahu, ktorá je aj lacnejšia.

Výhody: Recyklovateľná, prirodzene odolná voči vode a ohňu. Ľahko sa čistí a máte pri chôdzi mäkký pocit.

Nevýhody: Niektorí ľudia sú citliví na počiatočný zápach a oleje môžu znečistiť povrch gumy.

Kamenné kuchynské podlahy

Kamenné kuchynské podlahy

K dispozícii je široká škála kamenných podláh vrátane najobľúbenejšieho mramoru, travertínu a bridlice. Kvôli prírodným vzorom a farebným zmenám, ktoré sa vyskytujú v materiáli, je kameň skvelou voľbou, ktorá každej kuchyni dáva jedinečný zemitý vzhľad. Kamenné podlahy sú tiež prirodzene chladné, čo je perfektné aj v teplejších klimatických podmienkach. Ak inštalujete kamennú podlahu a chcete aby bola teplá, zvážte pridanie sálavého podlahového kúrenia. 

Nakúpte najmenej o 25% viac, ako potrebujete, a uložte si doklad o zaplatení pre prípad reklamácie poškodeného kusu. Prezrite si všetky kamenné dlaždice skôr, ako ich odborne nainštalujete. Je pravdepodobné, že zrno a sfarbenie kameňa sa bude dramaticky líšiť a budete chcieť ručne vybrať kúsky, ktoré chcete umiestniť na konkrétne miesto aby ste dodržali určitý odtieň.

Výhody: Tvrdý, odolný povrch, ľahko sa čistí.

Nevýhody: Niektoré kamene môžu púšťať farbu. Vyžaduje sa kvalitné tesnenie. Niektoré krehké kamene ako bridlica sa môžu ľahko štiepať.

Dlažba do kuchyne

Dlažba do kuchyne

Dláždená podlaha je vynikajúcim riešením pre jednoduchú údržbu kuchyne. Je ľahko čistiteľná, odolná a odráža svetlo, čím rozširuje vzhľad priestoru v kuchyni. Najnovšie dlaždice napodobňujú drevo a iné textúry a vzory. 

Niektoré z najnovších moderných vzorov sú veľké, obdĺžnikové tvary. Najmite si odborníka na inštaláciu dlaždíc, najmä ak podklad nie je dokonale vodorovný.

Výhody: Pevná, odolná voči vlhkosti, ľahko udržiavateľná, dostupná v množstve textúr, tvarov a farieb.

Nevýhody: Špáry sa môžu ťažko udržiavať čisté, spadnuté predmety ako sklo a riad sa pravdepodobne rozbijú.

Vinylové kuchynské podlahy

Vinylové kuchynské podlahy

Vinyl je cenovo dostupný, dodáva sa v rôznych textúrach a štýloch a je jedným z najviac odolných materiálov voči vode. Aj keď sa vinyl inštalujú ľahko, je potrebné aby to robil skúsený majster. 

Vyberte si najnovšie vinylové podlahové dosky s textúrou dreva. Ľahko sa pokladajú a sú dostatočne odolné voči vode. Dajú sa používať v sprche, v kuchyni alebo vo vlhkom prostredí.

Niekedy je ťažké rozlíšiť, či sa jedná o vinylovú podlahu, alebo skutočné drevo.

Výhody: Jednoduchšia inštalácia. Je vode-odolná a niektoré textúry vyzerajú na nerozoznanie od pravého dreva.

Nevýhody: Môže vypúšťať potenciálne škodlivé chemikálie. Vyžaduje bezchybný podklad, ktorého úprava môže navýšiť rozpočet.

Kuchynské podlahy z masívneho dreva

Kuchynské podlahy z masívneho dreva

Masívne drevo je veľmi obľúbené. Má špičkový, teplý vzhľad, ktorý je jedinečný. V kuchyni si však vyžaduje osobitnú ochranu pred nadmernou vlhkosťou. Je potrebný ďalší povrchový náter, aby drevo ostalo utesnené. 

Ak máte v kuchyni vyššiu vlhkosť, použite radšej užšie dosky, pretože širšie by mohli časom zmeniť tvar a deformovať sa..

Výhody: Pridáva hodnotu pri opätovnom predaji. Má atraktívny vzhľad, odolný materiál a dá sa opraviť.

Nevýhody: Môže byť hlučná, vyžaduje pravidelné lakovanie a môže sa ľahko poškriabať.

Zaujímavé čítanie

Projekty domov

projekt veľkého domu s dvojgarážou

projekt veľkého domu s dvojgarážou

NOVA 223 je dom väčšej veľkostnej kategórie • vhodný do nízkej okolitej zástavby • svojimi vnútornými priestormi uspokojí nároky na bývanie 5-6 člennej rodiny • je vhodný do rovinatého teré...

projekt domu na úzky pozemok vhodný aj ako chata

projekt domu na úzky pozemok vhodný aj ako chata

MILENIUM 233 je dom menšej veľkostnej kategórie • vhodný do dvojpodlažnej okolitej zástavby • je vhodný do rovinatého resp. mierne svahovitého terénu • svojimi vnútornými priestormi uspokojí nár...

TOP projekt roku 2019

TOP projekt roku 2019

BUNGALOW 179 je dom strednej veľkostnej kategórie • svojimi vnútornými priestormi uspokojí nároky na bývanie 4-5 člennej rodiny • vhodný do nízkej zástavby • je vhodný do rovinatého resp. mierne...

zaujímavý projekt rodinného domu

zaujímavý projekt rodinného domu

ELEGANT 120 je dom veľkej veľkostnej kategórie • určený je na pozemky o minimálnej šírke 15 m, situovaných na rovinatom alebo mierne svahovitom teréne • obývacia izba a jedáleň tvoria opticky pr...

projekt pre dom na úzky pozemok

projekt pre dom na úzky pozemok

BUNGALOW 165 je dom strednej veľkostnej kategórie • svojimi vnútornými priestormi uspokojí nároky na bývanie 4-5 člennej rodiny • vhodný do nízkej zástavby • možnosť využitia časti podkrovia na ...

projekt malého domu s krytou terasou

projekt malého domu s krytou terasou

BUNGALOW 160 je dom malej veľkostnej kategórie • svojimi vnútornými priestormi uspokojí nároky na bývanie 4 člennej rodiny • svojim bezbariérovým riešením je vhodný aj pre bývanie osôb so znížen...

projekt domu s dvojgarážou, s plochou strechou

projekt domu s dvojgarážou, s plochou strechou

ARKADA 7 je 4-izbový rodinný dom • s dvojgarážou • vhodný na široký pozemok • svojimi vnútornými priestormi uspokojí nároky na bývanie 4-5 člennej rodiny • veľká obytná teras...

menší projekt domu s valbovou strechou

menší projekt domu s valbovou strechou

BUNGALOW 74 je dom menšej veľkostnej kategórie • vhodný do nízkej okolitej zástavby • svojimi vnútornými priestormi uspokojí nároky na bývanie 3-4 člennej rodiny • svojim bezbariérovým riešením ...

projekt domu do tvaru L s krytou terasou

projekt domu do tvaru L s krytou terasou

BUNGALOW 123 je dom strednej veľkostnej kategórie • vhodný do nízkej okolitej zástavby • svojimi vnútornými priestormi uspokojí nároky na bývanie 5 člennej rodiny • je vhodný do rovinatého resp....

0

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies